Hoogte van een werkbank

De ideale hoogte van een werkbank

Een goede werkbank is onmisbaar in de werkplaats. Hierbij is de hoogte van de werkbank ook van groot belang. 

De ideale werkhoogte is voor iedereen anders, maar hoe bepaal je wat een goede werkbankhoogte is? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een werkbank? In deze blog vertellen wij je er meer over.

Hoe hoog moet een werkbank zijn?

De hoogte van een werkbank is een belangrijk aspect als je een werkbank gaat kopen. Een werkbank op de juiste hoogte zorgt ervoor dat het werken comfortabeler en efficiënter gaat en dat de productiviteit omhoog gaat. Een te lage of te hoge werkbank kan leiden tot vermoeidheid of bijvoorbeeld rug- of nekklachten. 

Een gemiddelde werkbank heeft een hoogte van ongeveer 90 centimeter, maar de ideale hoogte is afhankelijk van lichaamsbouw, lengte en gewicht. Allereerst is het dus belangrijk te overwegen wat voor een soort werk je gaat uitvoeren. Zo kan een lage werkbank handig zijn voor het werken met kleine onderdelen, terwijl een hoge werkbank beter kan zijn voor grote onderdelen of precieze werkzaamheden. Het is dus belangrijk te kijken naar het soort werk dat verricht moet worden.

De ideale werkbank hoogte

De ideale werkbank hoogte bestaat dus niet, aangezien dit voor iedereen anders is. Toch gelden er algemene richtlijnen. Als richtlijn kun je ervan uitgaan dat een werkbank tussen de 90 en 110 centimeter hoog hoort te zijn. Als je bijvoorbeeld veel staand werk verricht, kun je ervoor kiezen om de werkbank iets hoger te maken, zodat je comfortabel kunt werken. Aan de andere kant, als je voornamelijk zittend werk doet, kun je de werkbank iets lager maken om je rug te ontzien. Het belangrijkste is dat je een werkhoogte kiest die comfortabel is voor jou. Voor zwaardere taken kan een hogere werkbank beter zijn. Uitgaande van een gemiddelde Nederlander kun je het beste werken en materialen verplaatsen als je met je handen 10 centimeter onder je ellebogen werkt. Daarom hanteren wij een standaard werkbank aan van 100 centimeter, dit geldt ook voor onze werkbanken op wielen.

Ik twijfel over de juiste hoogte

Een werkbank hoort op een hoogte te zijn waarop je comfortabel kunt werken, zonder dat je gebogen hoeft te staan of omhoog hoeft te reiken. Twijfel je over de juiste hoogte van jouw werkbank? Laat je adviseren door ons! Bij ons weet je zeker dat je professioneel advies krijgt en een werkbank op juiste hoogte, waarmee je comfortabel en veilig kunt werken en blessures of vermoeidheid kunt voorkomen. Neem contact met ons op, wij helpen je graag.

Een opgeruimde werkbank, accessoires en meer

Naast op maat gemaakte werkbanken, mobiele werktafels, complete werkplaatsinrichtingen en bedrijfswageninrichtingen, bieden wij ook opslagmiddelen aan. Zo heb jij jouw werkplaats of bedrijfswagen goed ingericht en kun je jouw materialen gemakkelijk opslaan en sorteren. Neem ook een kijkje in onze fotogalerij om te kijken wat we allemaal voor jou kunnen betekenen!