Goed georganiseerde, efficiënte en veilige werkplaats

5S als fundering voor Lean Manufacturing

Een georganiseerde werkplaats is natuurlijk waar iedereen naar streeft. Maar hoe realiseer je nou een goed georganiseerde en dus efficiëntere, veiligere en schonere werkplaats, bedrijfswagen of garage?

Hiervoor hebben ze ooit de 5S methode in het leven geroepen. Deze methode wordt tegenwoordig over de hele wereld veel gebruikt en is een fundering van het Lean manufacturing.

Wat is de 5S methode?

De 5S Lean methode helpt je om wanorde op je werkplaats snel en gemakkelijk aan te pakken. De 5S’sen zijn:

  • Scheiden
  • Schikken
  • Schoonmaken
  • Standaardiseren
  • Standhouden

Wat zijn de voordelen van de 5S methode?

Wanneer je de 5S-methode implementeert op je werkplaats, ervaar je direct een gevoel van rust in je hoofd. Dit is slechts één van de vele voordelen. Je verhoogt ook productiviteit, veiligheid en kwaliteit, en bespaart tijd en ruimte, waardoor je minder zorgen hebt en een betere hygiëne krijgt.

Door het volgen van deze 5S methode krijg je een efficiëntere, veiligere en schonere werkplaats.

Hieronder geven wij in het kort aan hoe je dit kan bereiken en wat RME Solutions voor jou werkplaats, bedrijfswagen of garage kan betekenen.

Stap 1. Scheiden

Wat is nou nodig en wat is overbodig? Bij deze eerste stap maak je onderscheid tussen wat nuttig en nutteloos is. Heb je spullen het afgelopen jaar niet gebruikt? Dan ga je dit wellicht komend jaar ook niet gebruiken, dus kun je dit beter weg doen. Stel je zelf de vraag: 'Heb ik dit nodig of kan het weg?'.

Stap 2. Schikken

Nu al het overbodige gescheiden is, is het tijd voor de tweede stap: schikken. Hierbij is het de bedoeling alles zijn eigen plekje te geven. Iedereen in de werkplaats moet in een oogwenk alles kunnen vinden wat hij of zij nodig heeft. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een ladekast voor al je houtbewerking-gereedschappen voor in je bedrijfswagen of in je werkplaats. Ook kun je denken aan andere toebehoren zoals accuhouders of een kofferinlay voor al je frezen. Berg het materiaal dat je vaak gebruikt binnen handbereik op, het materiaal dat je minder maak gebruikt kan je verder weg opbergen.

Stap 3. Schoonmaken

Bij deze stap is het de bedoeling om je werkplaats of bedrijfswagen schoon te houden. Hiermee wordt bedoeld dat het beter is om iedere dag snel even alles aan te vegen in plaats van vrijdag middag er één uur aan te besteden.

In een schone omgeving komen problemen en fouten eerder aan het licht en kun je deze eerder voorkomen. Ook ben je eerder geneigd een schone omgeving schoon te houden en een vuile omgeving minder goed je best te doen om het schoon te houden.

Stap 4. Standaardiseren

Bij deze stap is het de bedoeling de voorgaande stappen in stand te houden. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken iedere dag, voordat iedereen naar huis gaat vijf minuten te nemen om je spanen en snippers aan te vegen. Ook kun je al je planken, lades en euroboxen in je RME Solutions werkbank, werktafel en bedrijfswageninrichting labelen. Zo blijft alles overzichtelijk. 

Stap 5. Standhouden

Nu alle bovenstaande stappen zijn ondernomen en al je gereedschappen, boutjes, moertjes, etc. netjes zijn opgeborgen in je gelabelde RME Solutions product wil je dit graag houden.

Je merkt dat je minder tijd kwijt bent met zoeken en dat alles schoon en overzichtelijk is. Maar hoe hou je dit nou vol?

‘Lead by example’: als je zelf niet aan de 5S houdt, dan doet een ander dit ook niet. Overleg met iedereen in de werkplaats over hoe het handiger, slimmer of schoner kan. Zo hou je zelf vinger aan de pols en zorgt dit uiteindelijk voor een beter resultaat.

You can do it!  

 

Op zoek naar een nieuwe werkplaatsinrichting?

Ben je op zoek naar een nieuwe werkplaatsinrichting, werkbank, mobiele werktafel of complete set? Bekijk dan ons ruime aanbod. Ook voor complete sets, gereedschap en opslagmiddelen ben je bij ons aan het juiste adres.